Pri príprave pracujeme s tromi základnými hmotami: medovníkové cesto, poleva na medovník a náplň.
1. Medovníkové cesto
Suroviny
200g cukru krupica, 200g masla alebo Hery, 500g hladkej múky, 2 celé vajcia,
2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 lyžičky sódy bikarbóny.
Príprava cesta
Cukor, tuk, med a mlieko rozpustíme vo vodnom kúpeli, po vychladnutí vmiešame 2 celé vajcia a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto. Hmotu rozdelíme na dve rovnaké časti a rozvaľkáme na tenké placky. Prvú môžeme dať upiecť (180°C, 15-20min., teplovzdušná menej!).
2. Poleva na medovník
Suroviny na polevu
300g nahrubo nasekaných orechov, 80g cukru krupice, 3 polievkové lyžice medu, 120g masla.
Príprava polevy
Všetky suroviny spoločne zmiešame a rozpustíme, horúcu zmes nanesieme na druhú časť rozvaľkaného cesta (pozor – zmes rýchlo tuhne, treba pracovať rýchlo) a dáme upiecť. Poleva skaramelizuje a plát ostane tvrdý. Nezľaknite sa.
3. Náplň - krém
Suroviny na krém
1,5 hrnčeka mlieka, 1,5 polievkovej lyžice hladkej múky, 1,5 polievkovej lyžice Solamylu, 1 vanilkový cukor, 80g cukru krupice, 200g masla alebo Hery.
Príprava krému
Všetky suroviny okrem masla spolu uvaríme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého zašľaháme maslo.
4. Konečná úprava
Prvý plát cesta pokvapkáme rumom, nanesieme krém, navrch položíme druhú časť cesta plnkou nahor a dáme vychladiť do chladničky prikryté alobalom.
Koláč je jedlý o 24 hodín! Zatiaľ iba voňajte! Výsledok ale stojí za to. Dobrú chuť!
1. Medovníkové cesto
Suroviny
200g cukru krupica, 200g masla alebo Hery, 500g hladkej múky, 2 celé vajcia,
2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 lyžičky sódy bikarbóny.
Príprava cesta
Cukor, tuk, med a mlieko rozpustíme vo vodnom kúpeli, po vychladnutí vmiešame 2 celé vajcia a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto. Hmotu rozdelíme na dve rovnaké časti a rozvaľkáme na tenké placky. Prvú môžeme dať upiecť (180°C, 15-20min., teplovzdušná menej!).
2. Poleva na medovník
Suroviny na polevu
300g nahrubo nasekaných orechov, 80g cukru krupice, 3 polievkové lyžice medu, 120g masla.
Príprava polevy
Všetky suroviny spoločne zmiešame a rozpustíme, horúcu zmes nanesieme na druhú časť rozvaľkaného cesta (pozor – zmes rýchlo tuhne, treba pracovať rýchlo) a dáme upiecť. Poleva skaramelizuje a plát ostane tvrdý. Nezľaknite sa.
3. Náplň - krém
Suroviny na krém
1,5 hrnčeka mlieka, 1,5 polievkovej lyžice hladkej múky, 1,5 polievkovej lyžice Solamylu, 1 vanilkový cukor, 80g cukru krupice, 200g masla alebo Hery.
Príprava krému
Všetky suroviny okrem masla spolu uvaríme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého zašľaháme maslo.
4. Konečná úprava
Prvý plát cesta pokvapkáme rumom, nanesieme krém, navrch položíme druhú časť cesta plnkou nahor a dáme vychladiť do chladničky prikryté alobalom.
Koláč je jedlý o 24 hodín! Zatiaľ iba voňajte! Výsledok ale stojí za to. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára