04 apríla 2010

Veľkonočný veniec

Suroviny

Kysnuté cesto
500 g polohrubej múky, 2,5 dl mlieka, 2 vajcia, 50 g margarínu, 3 pol. lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, droždie.

Plnka
250 g tvarohu, 1 vajce, 2 pol. lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, soľ.

Postup

Veľkonočný veniec Z droždia cukru a mlieka pripravíme kvások. Múku rozmiešame s vajíčkom a jedným žĺtkom. Pridáme cukor, citrónovú kôru a kvások. nakoniec pridáme roztopený margarín. Cesto dobre vymiešame, podľa potreby zriedime mliekom a necháme cca 20 – 30 minút vykysnúť.

Počas kysnutia pripravíme plnku zmiešaním tvarohu s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkom a štipkou soli. Zľahka vmiešame sneh z vyšľahaného bielka.

Formu vytrieme margarínom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na 3 časti. Prvú vyvaľkáme na priemer tortovej formy, vložíme ju do formy a vylejeme na ňu plnku. Prikryjeme druhou tretinou rovnako vyvaľkaného cesta. Poslednú tretinu opäť rozdelíme na 3 časti a z nich upletieme vrkoč, ktorý dáme po obvode formy. Pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov.

Originálny recept je upravený podľa Telemagazínu (Autorka K. Magálová).

Žiadne komentáre: